NIEUWS

STREEK RECEPT POFFERT

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

vert.2017 08 12 21.12.15

Poffert (Povvert)

Nodig: 1 mixer met deeghaken, een mengkom, poffertvorm 2 liter met deksel (soort tulbandvorm), grote pan.
Ingrediënten voor een 2-liter vorm:
400 gram Aa en Hunze Molens pannenkoekmeel
12 gram bakpoeder
2 eieren
3 deciliter melk
4 eetlepels boter
150 gram krenten
150 gram rozijnen
2 eetlepels suiker
2 eetlepels citroenrasp
2 theelepels zout

Eventueel kunt u kaneel of andere specerijen toevoegen, een kwestie van persoonlijke smaak.

Zet een grote pan met voldoende water op het vuur. Daarin wordt straks de gesloten poffert-vorm geplaatst.
Was de rozijnen en krenten. Doe het pannenkoekmeel met de 12 gram bakpoeder in de mengkom en meng het door elkaar. Wanneer het goed gemengd is, voeg één voor één de eieren toe en vervolgens de melk. Dit mengsel goed kneden.
Als het deeg goed gemengd is, de rest van de ingrediënten toevoegen: de krenten en rozijnen, de suiker, de boter, het zout en de citroenrasp (en eventueel nog specerijen).
Het geheel goed kneden.
De poffertvorm invetten en bestrooien met een beetje meel.
Als het water inmiddels heet is, de poffertvorm in de pan plaatsen. Het water weer aan de kook brengen en de poffert in circa 1,5 à 2 uur gaar laten koken. TUssentijds eventueel wat water aan de pan toevoegen: het water moet net onder de dekselrand van de poffertvorm blijven.
Na de kooktijd de poffertvorm uit de pan nemen en -na een klein poosje afkoelen- op een rooster storten.
Snij de poffert in plakken. Deel uit en eet smakelijk!

Een sausje bij de poffert is ook traditioneel lekker! Verhit hiervoor 1,5 eetlepel boter, meng het met 15 gram bloem, voeg vervolgens 2 deciliter melk toe. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat en meng dan 100 gram suikerstroop door de saus en blijf nog even roeren.

Joomla templates by a4joomla