GESLAAGD!

10 mei 2017: Twee kersverse molenaars, opgeleid op Hazewind, hebben hun diploma behaald! Gisteren is Karst Kuiper geslaagd en vandaag Marian Fien; ze zijn vanaf nu gediplomeerd molenaar, die gaan draaien op hun 'eigen' molens, respectievelijk de Hoop in Sleen en de Zaandplatte in Ruinen. We wensen ze de wind in de zeilen en veel draaiplezier. 

PERSBERICHT MOLENDAG

P E R S B E R I C H T

Gieten, 14 mei 2017

Afgelopen zaterdag, Nationale Molendag, was er weer volop activiteit in en bij de vier molens die de gemeente Aa en Hunze rijk is. In Rolde werden rondleidingen gegeven, evenals bij de Eendracht in Gieterveen, waar daarnaast ook zendamateurs actief waren. Molen De Juffer in Gasselternijveen kon wegens een technisch mankement helaas niet draaien. In Gieten was Molen Hazewind het middelpunt van acties voor de SamenLoop voor Hoop die op 17 juni wordt gehouden in Gieten. Popkoor Session gaf enkele optredens en leden van het koor verkochten pannenkoeken en koffie. In de voet van de molen hield Mulders Boekenkist een boekenmarkt. In totaal werd op deze molendag Euro 275,-- opgebracht voor de Samenloop voor Hoop. Op de foto overhandigt molenaar Nico van den Broek de opbrengst van de boekenverkoop aan Karla Fidder van Popkoor Session.

Meer informatie over de molens op www.aaenhunzemolens.nl; over het popkoor op www.popkoorsession.nl en over de SamenLoop op www.samenloopvoorhoop.nl/gieten

Op de foto, van links naar rechts: Nico van den Broek (molenaar Hazewind), Heidy Vedder, Marijan Kremer en Karla Fidder (optreedcommissie van Popkoor Session). Achtergrond: het machinehuis en de voet van molen Hazewind.

 

Persbericht Molendag 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noot voor de redactie:

Molen Hazewind in Gieten is een monument uit 1833. De korenmolen beschikt over een machinehuis met daarin een ruwe oliemotor en een elektrodynamo. De molen wordt onder andere gebruikt als instructiemolen voor aspirantmolenaars. De eerste verdieping van de molen wordt gebruikt voor verkoop van ingebrachte boeken.

De molen is elke zaterdag open voor bezoek. Entree: gratis. Locatie: Naweg, 9461 BL Gieten.

Mulders Boekenkist is elke zaterdag middag open.

Popkoor Session is opgericht in 1997 en is een vierstemmig koor (sopranen, alten, tenoren en bassen). Het koor zingt popmuziek van de jaren zestig tot heden en wordt daarbij begeleid door een pianist. Elke maandagavond repeteert het koor in de Bethlehemkerk in Gieten.

SamenLoop voor Hoop is een evenement voor iedereen die iets tegen kanker wil doen: tijdens een 24-uurs wandelestafette is er met lotgenoten aandacht voor kanker en wordt het leven gevierd. Deelnemers zamelen geld in voor wetenschappelijk kankeronderzoek.

VERNIELINGEN BIJ HAZEWIND

Beste buren en buurtgenoten van Molen Hazewind,
Mogen we jullie vragen een oogje in het zeil te houden? Onlangs werd een van de schijnwerpers die Hazewind zo mooi in het licht zetten, vernield. Waarschijnlijk door stenengooiers....Rond de molen en op de stelling vinden we de laatste tijd grote kiezelstenen.
Het zou toch jammer zijn als er nog meer kapot gemaakt wordt door (jeugdige?) baldadigheid.
Stuur ons een berichtje als u iets ziet, aub. We hebben het ook al bij de politie gemeld.
Alvast bedankt!

OMWENTELINGEN 2016 - SUBSIDIE

De molens in de gemeente Aa en Hunze hebben vorig jaar volop gedraaid. Draaien betekent het behoud van de molens: stilstand betekent letterlijk achteruitgang.

Lees meer...

2016: DE EENDRACHT IN CIJFERS

In 2016 heeft molen De Eendracht 106 keer gedraaid en is evenzo vaak open geweest voor bezoek.

58.000 omwentelingen heeft de teller geregistreerd en dat is de basis voor een provinciale draaipremie*)

De molenaars hebben 6.000 kg koren gemalen.


 *) Motieven voor een draaipremieregeling voor molens zijn dat mankementen bij een draaiende molen sneller worden opgespoord en dat de onderhoudskosten voor de moleneigenaar hierdoor worden verlicht. Bovendien betekent een draaiende molen een verlevendiging van het landschap.


 

WINDVANG EENDRACHT 2017

Een molen kan alleen veilig draaien als hij goede windvang heeft (meer hierover op www.molenbiotoop.nl). In de biotoop rond molen De Eendracht staan hoge bomen die de windvang behoorlijk kunnen belemmeren. De molenaars hebben de gemeente Aa en Hunze daarom verzocht een aantal bomen te kappen. Dat gebeurt niet zomaar: het kappen gebeurt met instemming van buurtbewoners. Ook wordt er voor gezorgd dat het groene karakter van de straat behouden blijft. De kapwerkzaamheden worden waarschijnlijk voor 15 maart 2017 uitgevoerd.


 

HERSTELWERK IN DE EENDRACHT

De Eendracht heeft in 2016 nieuwe kammen in het bovenwiel en de bonkelaar 'gekregen'. Een aantal kammen brak tijdens het malen. Toen we voor inspectie het maalkoppel hebben opengelegd, kwamen ook andere gebreken aan het licht.

Het staakijzer vertoonde een oude breuk in de klauw.

Lees meer...

REUZEL: DOOR DE MOLEN, VOOR DE MOLEN

Af en toe gaat er reuzel door de molen. De molenaars van korenmolen de Eendracht malen reuzel (dit is buikvet van het varken) met een oude gehaktmolen. Gemengd met wat motorolie gebruiken we reuzel als traditioneel smeervet voor de bovenas (de bovenste as) in de molen. Die bovenas is van gietijzer en draait op twee lagers van Belgisch hardsteen. Elke keer als we de molen laten draaien wordt de bovenas zorgvuldig gesmeerd.

De reuzel komt van varkens die gevoed zijn met meel van koren uit Gieterveen, gemalen op De Eendracht. Een mooie traditie!  

(Herman Durenkamp)

SAMENWERKING MET GRAFISCHE WERKPLAATS DE DRUKPERS

De molens in Rolde, Gieten en Gasselternijveen verkopen al een paar jaar een eigen mengsel pannenkoekmeel. De verpakkingen hiervan werden tot voor kort handmatig geprint. Een tijdrovend karwei. Tijd die een molenaar beter op zijn molen kan besteden, dacht Nico van den Broek, bestuurslid van de Stichting Mulders Aa en Hunze. Bovendien: ieder zijn vak!

Lees meer...

Joomla templates by a4joomla