NIEUWE VRIJWILLIGERS

Weet u het nog? Op 1 oktober j.l. kondigden we het vertrek van twee molenaars aan en deden een oproep aan nieuwe (aspirant-)molenaars. Met effect! We hebben meerdere reacties ontvangen en op dit moment heeft dat geleid tot maar liefst vijf nieuwe vrijwilligers voor de Aa en Hunze molens.

Voor de Molen van Rolde is het heel goed nieuws, want daarvoor hebben zich drie -recent- gediplomeerde molenaars gemeld. In alfabetische volgorde: Wouter Bakker, Mike Dragstra en Willem Oosterbaan. Daarnaast hebben Hero Bruinsma en Roelant van Eijk zich aangemeld als leerling. Zij krijgen inmiddels hun opleiding bij instructeur Henk Wilms op Molen Hazewind in Gieten.

Wouter, Mike en Willem worden per direct opgenomen in het draaischema van de Molen van Rolde. Eén van hen of een van de 'oudgedienden' Anne Hulst of Heribert Delicaat kunt u voortaan tegenkomen in Rolde.

Denk nu vooral niet "Ze zijn voorzien!". Als het u leuk lijkt, meld u dan vooral ook aan! Hoe meer vrijwilligers, hoe beter we de taken kunnen verdelen. U bent en blijft van harte welkom.

Laten we de nieuwe vrijwilligers maar eens introduceren:

DE NIEUWE MOLENAARS

Wouter Bakker

Wouter had al jong interesse in molens. Vanuit zijn ouderlijk huis zag hij molen De Lelie in Eenrum regelmatig draaien en al gauw was hij daar elke zaterdag te vinden. Zodra het kon (en dat is op 16- jarige leeftijd) begon hij met de opleiding. De combinatie met het voortgezet onderwijs was pittig en de HAVO ging voor. Wel was Wouter ondertussen heel praktisch met molens bezig: behalve de molens bv. in Mensingeweer, draaide hij ook met wipmolens in de Alblasserwaard. Inmiddels is Wouter 21 jaar jong en gediplomeerd. Vooral de techniek en de geschiedenis maken molens interessant voor hem. Het totale plaatje: een prachtig object om te zien, maar dat tot léven komt als het in werking wordt gezet, dat is voor Wouter de essentie van molenaar zijn.

Mike Dragstra

Mike Dragstra komt uit Bargercompascuum. Ook Mike is recentelijk geslaagd voor het diploma Vrijwillig molenaar en wel toen hij nog maar 18 jaar was! Hij heeft zijn opleiding gevolgd op molen De Heidebloem in Erica bij Jannes Tigelaar, en is vrijwilliger op molen Nooitgedacht in Veenoord en molen Grenszicht in Emmer-compascuum. Ook Mike kunt u vanaf nu dus af en toe in Rolde tegenkomen!

Willem Oosterbaan

'Helemaal' uit Friesland komt Willem Oosterbaan. Hij is opgeleid op de korenmolen De Hoop in Sumar, alwaar hij ook als molenaar en bestuurslid actief blijft. Zijn examen deed hij op 7 oktober j.l. op een poldermolen in Kollum. Voor Willem is het duidelijk: molens zijn erfgoed, waar je goed voor moet zorgen en die je moet doorgeven aan komende generaties. Willem blijft actief bij de molen in Sumar, maar wil zijn blik verbreden door ook elders mee te draaien.

DE NIEUWE LEERLINGEN

Hero Bruinsma

Hero Bruinsma zag op 10 oktober een artikel van RTV Drenthe waarin molenaars gevraagd werden voor de molen in Rolde. En laat hij nou in Rolde wonen! Eerst stak Hero zijn licht op via de website van het gilde van vrijwillig molenaars en de eerstvolgende zaterdag liep hij de Molen van Rolde eens binnen, om daar Henk Wilms te treffen. Kort en goed: een week later schoof hij aan bij de opleiding in molen Hazewind in Gieten. De oude techniek en de mooie bouwwerken verdienen volgens Hero aandacht en verzorging en daar draagt hij vanaf nu zijn steentje aan bij!

Roelant van Eijk

Medio oktober is Roelant van Eijk uit Buinen op molen Hazewind met de opleiding Vrijwillig Molenaar gestart. Roelant - een scheepswerktuigkundige van huis uit - geniet van een sabbatical. Roelant heeft vooral interesse in mechanische machines, denk daarbij aan stoom- en windmolens. Hij is als secretaris van de afdeling Drenthe van het Gilde van Vrijwillig molenaars al actief in de molenwereld en gaat nu dus voor het echte werk: molenaar worden!

 

Mike Dragstra

 

 

 

 

Mike Dragstra 

Hero Bruinsma

Hero Bruinsma

roelantvaneijk

Roelant van Eijk

Joomla templates by a4joomla