KONINGSDAG 2016: HAZEWIND HEROPEND

Koningsdag 2016: heel koud, slecht weer, maar wat een fijne dag!

Impressie met filmpjes:

Om 7 uur waren de molenaars voor de opbouw van de tenten voor de ontvangst van de Toeterrit, een motortoertocht voor klassieke motoren. Zo'n 60 motorrijders gebruikten de lunch bij ons. De mannen van de OTMV - Oude Trekker en Motoren Verenigingmet de stationaire motoren (en een dorsmachine) uit o.a. Meeden en Wehe-den-Hoorn vulden het terrein, er was een springkussen en Ubel Linstra presenteerde zijn schilderijen. In de molen sleutelden de techneuten nog door aan de Ruston Proctor Crude Oil motor. Ondertussen kwamen de collega-molenaars uit Gasselternijveen het team versterken, de Roldenaren waren al aanwezig. En ook de Eendracht in Gieterveen liet zich zien.

Ook wij wisten natuurlijk dat de weersvoorspellingen niet best waren, maar molenaars zijn enigszins eigenwijs en we besloten het er op te wagen. En het viel mee! Tuurlijk, het was koud, er viel een enkele bui, maar de sfeer was goed en er gebeurden mooie dingen. De buurvrouw die tompoucen bracht voor de molenaars, bijvoorbeeld! En de oude foto van Hazewind die we kregen van de Molenstichting Drenthe

Voor het eerst sinds lange tijd werd de doorgang aan de oostkant gebruikt. En niet zo maar even: de burgemeester opende de deuren, waarna Liza van het Coninckshof, een verpletterende beauty met grote bruine ogen de molen betrad. Liza, een belgisch paard, trok een platte landbouwkar met enkele zakken ('pongen' zeggen ze hier) graan de molen in, precies tot onder het luiwerk. De burgemeester bevestigde de eerste zak graan aan het luiwerk en op windkracht werd de zak naar de maalzolder gehesen. Daar werd het gemalen. Ook Wicher Greving, de laatste beroepsmolenaar liet een zak opluien. Voor hem herleefden oude tijden: hij kan mooi verhalen van de Belg die de familie vroeger in bezit had.

Het mobiele draaiorgeltje van Heribert Delicaat lokte de mensen de molen in, waar vervolgens de jaaropbrengst 2015 van de boekenverkoop werd overhandigd aan het bestuur van de Stichting Mont Ventoux (grootverzettegenkanker.nl). Met een kleine boekenveiling werd op ludieke wijze vervolgens nog een mooi bedrag toegevoegd.

Voor de schilderijenveiling en - tentoonstelling was het slechte weer funest. Gelukkig had Ubel Linstra al een bod buiten veiling ontvangen en wel van Optiek Visie. Hiermee is het schilderij "Aa en Hunze Molens" voor de molens behouden. Zowel het schilderij als de opbrengst zijn door Ubel aan molen Hazewind geschonken.

Ondertussen runden vrijwilligers van popkoor Session de boekenzolder, vakkundig: de dag leverde een mooie omzet op voor molen, popkoor en Stichting Mont Ventoux! Het geschenk voor de burgemeester, een boek over Feijenoord, kwam natuurlijk ook uit Mulders Boekenkist. 

De molen werd bezocht door zo'n 275 bezoekers. Al met al een mooie afsluiting van twee jaar restauratie-activiteiten. Er blijft natuurlijk altijd onderhoud aan zo'n molen: voor dit jaar staat het schilderwerk gepland. De molen is elke zaterdag open voor publiek. 

 

 

Joomla templates by a4joomla