WELKOM BIJ DE MOLENS IN AA EN HUNZE!

Binnen de gemeente Aa en Hunze bevinden zich maar liefst vier prachtige, historische korenmolens. 

In de plaatsen Gasselternijveen, Gieten en Gieterveen staan stellingmolens en midden in Rolde, aan de brink, staat een charmante grondzeiler. 

De molens hebben een eigen karakter, geschiedenis en uitstraling, maar ze hebben ook overeenkomsten: zo delen ze bijvoorbeeld de goede staat van onderhoud en het enthousiasme van hun vrijwillig molenaars

 

blauwe wimpel

In de agenda vindt u de actuele openingstijden. 

Buiten de reguliere openingstijden bent u ook altijd welkom op een molen als de blauwe wimpel uithangt. 

 

#aaenhunzemolensoutofcontrol

 

STICHTING MULDERS AA EN HUNZE IS EEN A N B I (ALGEMEEN NUT BEOGENDE INSTELLING), RSIN: 851563508

UW GIFT IS KOREN OP ONZE MOLEN: REKENING NL 59 RABO 0399447806, ST. MULDERS AA EN HUNZE

0
0
0
s2smodern

FIETSROUTE LANGS DE MOLENS IN AA EN HUNZE

Wilt u op sportieve wijze langs de Aa en Hunze molens? Dan vindt u hier een prachtige fietsroute, in totaal ca. 45 km lang en in vier etappes te rijden. Vertrek is vanaf elk van de vier molens mogelijk. 

U kunt de route hieronder downloaden, ook als gpstrack. 

Lees meer...

Oud receptje.

Lees meer...

Oud receptje: griesmeelpudding.

Lees meer...

 Oud receptje: griesmeelpap.

Lees meer...

Recept: Poffert - Povvert

Lees meer...

In molen Hazewind verkopen behalve pannenkoekmeel ook griesmeel. Van griesmeel kun je heerlijke pap of pudding maar ook een prima cake: basbousa. 


BASBOUSA

(GEMAKKELIJKE GRIESMEELCAKE)

INGREDIENTEN
1 liter vanillevla (volle, geen halfvolle of magere);
1 pak Aa en Hunze molens griesmeel (500 gram);
4 eieren;
250 ml zonnebloemolie;
250 ml suiker;
2 zakjes vanillesuiker;
2 zakjes bakpoeder
eventueel aroma, bv sinasappel

Bovenstaande hoeveelheden zijn voor een 2 liter ovenschaal/bakblik.

Halveer de hoeveelheden voor b.v. een tulband- of poffertvorm!

BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 175-190 graden C (gas 3-4);
Olie, suiker en eieren mixen;
Voeg de vanillesuiker en het bakpoeder toe;
Daarna de vanillevla en vervolgens het griesmeel;
Alle ingrediënten goed doormixen;
Een rechthoekige, diepe ovenschaal invetten en bepoederen met griesmeel of bloem;
Giet het deegmengsel in de ovenschaal;
Bak het ongeveer in één uur gaar en goudbruin;
Laat afkoelen en besmeer met (iets warm gemaakte) abrikozenjam of honing en bestrooi met gemalen cocos (of in een droge koekenpan lichtgeroosterd amandelschaafsel);
Snijd de cake in ruiten of vierkantjes.

Oorspronkelijk recept: bron: smulweb (http://www.smulweb.nl/recepten/1353384/Basboussa-vanille-griesmeelcake)

 

Speculaasbasbousa

Bereiding als boven, voeg twee volle theelepels speculaas- of koekkruiden toe. 

OPEN MONUMENTENDAG

De vier molens in Aa en Hunze zijn op Open Monumentendag 10 september, open voor bezoek! 

Openingstijden 10-17 uur. 

Bij De juffer treedt het Hunzekoor op en in Hazewind geeft de Historische Vereniging Gieten uitleg over hoe men vroeger de kost moest verdienen.

Meer op Hondsrug Drenthe