De molen is elke zondagmiddag open. U bent dan van harte welkom, evenals  op andere dagen wanneer de molen draait. 

 

Op de volgende dagen zijn er extra activiteiten: 

 

NL doet – dag zaterdag 14 maart

9.00 - 15.00 uur

Vrijwilligers doen de hele dag klussen in en rondom de molen.

 

Nationale molendag zaterdag 9 en 10 mei

10.00 – 16.00 uur

De molen draait. Zendamateurs leggen zo veel mogelijk contacten vanuit de molen.

 

75 jaar Bevrijdingsfeest zaterdag 16 mei.

 

Hemelvaartsmarkt donderdag 21 mei 

10.00-16.00 uur

Hemelvaartsmarkt Gieterveen; markt door het hele dorp en activiteiten bij de molen. Vrijwilligers bakken brood in de leemoven.

 

Jaarmarkt onder voorbehoud 5 juli

10.00-16.00

Jaarmarkt Gieterveen; markt door het hele dorp en activiteiten bij de molen. Vrijwilligers bakken brood in de leemoven.

 

Drentse molendag zaterdag 22 augustus

10.00 – 16.00 uur

De Eendracht draait van vroeg tot laat; rondleidingen door de molenaars.

 

Herfstmarkt zondag 20 september

10.00 – 16.00 uur

Een gezellige markt rond de draaiende molen; kraampjes met streekproducten van locale leveranciers; oude ambachten en brood uit de leemoven.

Elke molen heeft regelmatig groot onderhoud nodig, wil zo'n molen kunnen blijven draaien. Molen De Eendracht krijgt eens in de tien jaar groot onderhoud en was dit jaar weer aan de beurt.

De roeden zijn beurtelings door de molenmaker losgemaakt en opgehesen. Het deel dat zich normaal in de askop bevindt is schoongemaakt, ontroest en geconserveerd. Als zo'n roede dan toch los is, worden ook de staaldiktes ter plaatse van de askop opgemeten. Gelukkig zijn die in orde.

Een mooi staaltje duurzaamheid, want de roeden uit 1975 zijn hiermee weer klaar voor de toekomst. Ze draaien nog wel even mee!

[09/2018]

De molenaars in Gieterveen melden goed nieuws: de windvang van molen De Eendracht is eindelijk verbeterd! De gemeente heeft langs De Broek 12 bomen gekapt, om en om uit een groene wand van bomen. Daardoor zijn windgaten ontstaan en dat betekent dat de aan- en afvoer van wind gemakkelijker gaat. Dit gebeurde niet zomaar; in goed overleg met de bewoners van de straat is dit compromis ontstaan. Door deze aanpak bleef het groene karakter van de straat behouden maar werd tegelijkertijd de biotoop voor de molen verbeterd.

Op 18 april is Fred Bisschop, voorzitter van stichting molen De Eendracht, geslaagd voor het landelijk examen vrijwillig molenaar. Nadat hij in 2016 al het proefexamen behaalde, ging hij nu op voor het echte examen. Hij werd op molen De Groote Polder bij Slochteren door de examinatoren danig aan de tand gevoeld, met het gewenste resultaat.  Fred mag als gediplomeerd vrijwillig molenaar nu zelfstandig de molen laten draaien! We wensen hem veel plezierige draaiuren. Molen De Eendracht is door molenaar Herman Durenkamp in de vreugd gezet. 

Afgelopen mei deed Fred namens Molenstichting Drenthe een oproep op RTV Drenthe, want molens moeten wel blijven draaien. Het spreekt vanzelf dat de andere Aa en Hunze Molens deze oproep van harte ondersteunen!

Een molen kan alleen veilig draaien als hij goede windvang heeft (meer hierover op www.molenbiotoop.nl). In de biotoop rond molen De Eendracht staan hoge bomen die de windvang behoorlijk kunnen belemmeren. De molenaars hebben de gemeente Aa en Hunze daarom verzocht een aantal bomen te kappen. Dat gebeurt niet zomaar: het kappen gebeurt met instemming van buurtbewoners. Ook wordt er voor gezorgd dat het groene karakter van de straat behouden blijft. De kapwerkzaamheden worden waarschijnlijk voor 15 maart 2017 uitgevoerd.


 

Molen De Eendracht ontving een gift van Euro 400,00 van de Hoogstambrigade Gieterveen.

Het bedrag wordt door De Eendracht gebruikt om de veel gebruikte en bijna versleten picknickset bij de molen te vervangen. 

Meer over de hoogstambrigade: Landschapsbeheer Drenthe

 

De Eendracht heeft in 2016 nieuwe kammen in het bovenwiel en de bonkelaar 'gekregen'. Een aantal kammen brak tijdens het malen. Toen we voor inspectie het maalkoppel hebben opengelegd, kwamen ook andere gebreken aan het licht.

Het staakijzer vertoonde een oude breuk in de klauw.

Lees meer...

Af en toe gaat er reuzel door de molen. De molenaars van korenmolen de Eendracht malen reuzel (dit is buikvet van het varken) met een oude gehaktmolen. Gemengd met wat motorolie gebruiken we reuzel als traditioneel smeervet voor de bovenas (de bovenste as) in de molen. Die bovenas is van gietijzer en draait op twee lagers van Belgisch hardsteen. Elke keer als we de molen laten draaien wordt de bovenas zorgvuldig gesmeerd.

De reuzel komt van varkens die gevoed zijn met meel van koren uit Gieterveen, gemalen op De Eendracht. Een mooie traditie!  

(Herman Durenkamp)